2015. gada 12. janvāris

PROJEKTA VADĪBAS GRUPAS SANĀKSME ZVIEDRIJĀ

No 9. līdz 15.decembrim projekta "Learning without Limits" vadības grupa- projekta vadītāja Māra Pimanova, koordinatore Larisa Krištopanova un angļu valodas skolotāja Inga Bukša- viesojās Zviedrijā, lai kopā ar sadarbības partneriem no Anglijas, Spānijas, Čehijas, Zviedrijas, Polijas un Bulgārijas saplānotu projekta norises gaitu 3 gadu garumā (2014-2017).
Tā kā projekta mērķis ir kopā mācīties, darboties, izzināt un pilnveidot ne tikai savas skolas vidi, bet arī dalīties savā labajā praksē Eiropā, Balvu pamatskolā notika diskusija par izglītības sistēmu Latvijā. Diskusijā piedalījās ne tikai projekta vadības grupa, bet arī angļu valodas skolotājas D.Kravale, L.Bukovska-Pole, sākumskolas skolotājas E.Mača un I.Paršinova. Tā kā projektā ir jāparāda skolas pieredze darbā ar sākumskolas skolēniem, tika nofilmēts materiāls, kā 1.klašu skolotājas E.Mača un I.Biseniece savās stundās izmanto spēles elementus, bet vecmāmiņas skolotājas N.Bogdanovas vadībā māca mazbērniem savas bērnības rotaļas. Tāpat tika sagatavots materiāls par Mārtiņdienas pēcpusdienu Balvu pamatskolā.
Tas bija pirmais mājas darbs, kas tika prezentēts Zviedrijā. Tādus pašus mājas darbus bija sagatavojuši sadarbības partneri, līdz ar to jau pirmajā tikšanās reizē mums ir daudz ideju, ko vēlamies projekta laikā īstenot Balvu pamatskolā. Viena no tām ir spēļu istabas ierīkošana, jo skola ir tā vieta, kur skolēni ne tikai gūst zināšanas, bet arī mācās draudzēties un sadarboties.
Otrai idejai pievienoties ar savu izdomu un iniciatīvu piekrita skolotājs Aldis Voits, kurš kopā ar zēniem ir gatavs veidot galda spēles no koka- vienlaicīgi iesaistot skolēnus radošā procesā, tās gatavojot, un dodot gatavu rezultātu skolēnu turpmākai laika lietderīgai izmantošanai.
Kā trešo ideju varētu attīstīt skolēnu iniciētu dažādu rotaļu laukumu izveidē skolas foajē un iekšpagalmā.
11.decembrī tika apmeklēta Norrskenet skola Bodenā, kur noritēja spraigs darbs, iepazīstot partnervalstu skatījumu uz izglītības sistēmu savā valstī, kā arī prezentējot Latvijas izglītības sistēmu un Balvu pamatskolas pieredzi 1.klasēs. Iepazīstot Zviedrijas skolu, pamanījām, ka
  • Pat tik bagātā valstī kā Zviedrija ir apvienotās klases, ja skolēnu skaits ir mazāks par 9 skolēniem
  • Zviedrijā gan pieaugušajiem, gan skolēniem ir augsts svešvalodu (angļu val.) prasmju līmenis, skolēni šo valodu jau gadiem ilgi sāk apgūt no 1. klases, rezultāts patiešām acīm redzams. To vērojot ir cerība, ka arī Latvijā šis jautājums tuvākajā laikā mainīsies.
  • Skolēni ir patstāvīgi, jo viņi paši bez pieskatīšanas darbojas skolas bibliotēkā, strādā plašajos skolas gaiteņos, sēžot uz grīdas vai arī grupiņās pie ērtiem galdiņiem.
  • Skolā atsevišķi skolēni staigā baltās zeķītēs, turpat blakus milzīgos slēpju zābakos.
  • Pilsētās katrā logā (arī daudzdzīvokļu mājās) un laukos (pat fermā) Ziemassvētku laikā tiek aizdegtas sveces un lukturīši, jo zviedri godina ziemas skaistumu, gaismas gaidīšanu
  • Pilsētā, kuru apmeklējām, visas diennakts garumā ir vai nu tumsa vai puskrēsla, arī apgaismojums skolā, viesnīcā nav vis spožs, bet krēslains.
  • Skolēnu sekmes tiek apspriestas individuāli, ar katru skolēnu atsevišķi
  • Praktiskās nodarbības ārā, ziemas laikā, lecot āliņģī ar drēbēm, mācoties pareizu elpošanu un izkļūšanu no ielūzuša ledus
  • Kārtība ēdnīcā, katrs skolēns paņem ēdienu, cik vēlas un novāc aiz sevis šķīvjus
Nepieņemams mums bija tas, ka
  • Skolēni sēž uz palodzēm, arī ielas apavos, un neviens viņiem neizrāda
  • Stundas laikā uz grīdas samērā lielā nekārtībā mētājās skolēnu mantas
  • Vietas, kurās skolēni uzturas gaiteņos, ir papīru piemētātas....
  • Skolā (arī klasēs stundu laikā) skolēni sēž biezās jakās, kapuces līdz degunam nolaiduši, arī biezās cepurēs, kaut gan tam nav pamatota iemesla, jo skolā ir ļoti silti... Neviens par ārējā izskata neatbilstību skolēniem neaizrāda... Jāpiebilst gan, ka arī skolotāji ir diezgan līdzīgi tērpti (par mūsu apavu maiņu skolā viņi bija diezgan pārsteigti), vaicājot, kā skolotāji ģērbjas Latvijas skolās.
Tā kā tika runāts par izglītības sistēmu Eiropā, neizpalika arī lekcija, ko vadīja universitātes pasniedzēja Lena Nystrom. Tāpat darbojāmies grupās, kur diskutējām par savu skolu un iepazinām citu skolu pieredzi.
12.decembrī.
Pašā rīta agrumā mums bija iespēja piedalīties Lūcijas dienas svinībās Bodenas baznīcā kopā ar Norrskenet skolas skolēniem, viņu vecākiem un skolotājiem. Lūcijas diena ir tradīcija, ko Zviedrijā atzīmē ļoti plaši. Lūcijas dienas gājiens tiešām aizkustināja ikvienu, kā arī atgādināja par Ziemassvētku īsto nozīmi, īpaši atskanot dziesmai „Klusa nakts, svēta nakts”, ko katras valsts pārstāvji klusiņām dziedāja savā valodā.
Tad sekoja nopietns plānošanas darbs, kura laikā vienojāmies, ka mūsu tikšanās notiks sekojoši:
  • 2014/15
9.12.-15.12.- Vadības grupas sanāksme Zviedrijā
18.03.-22.03.- Vadības grupas sanāksme Anglijā
03.06.-07.06.- Latvija
  • 2015/16
30.09.-4.10. -Polija
01.06.-05.-06.16.- Bulgārija
  • 2016/17
28.08.-02.10.- Spānija
22.03.-26.03.- Čehija
31.05.-04.04.- Vadības grupas sanāksme Latvijā
Tāpat tika nolemts, ka katrā vizītē dodas 10 skolēni un 3 pieaugušie. Skolēnu vecums ir 11 gadi. Tas nozīmē, ka 40 Balvu pamatskolas skolēniem būs iespēja apmeklēt Poliju, Bulgāriju, Spāniju un Čehiju.
Sapratām, ka mūs gaida ļoti atbildīgs darbs, jo Balvos jūnijā jāuzņem 60 skolēni un 18 pieaugušie, parādot viņiem latviešu tradīcijas caur spēlēm un rotaļām, kā arī spēles un rotaļas tieši caur nacionālajām tradīcijām. Protams, esam arī lepni, kad Latvija kā viesmīlīga un draudzīga no 7 valstīm tika izvēlēta noslēguma vizītei 2017.gadā.
13.decembrī.
Protams, neaizmirstams piedzīvojums bija pārbraukšana polārajam lokam un viesošanās Ice Hotel, kas ir lielākais ledus hotelis pasaulē. Hotelis katru gadu tiek celts no jauna oktobrī. Tas aizņem 6-8 nedēļas. Ledus kluči tiek ņemti no Tornas upes sagatavoti jau martā. Apmēram 2-3 tonnas ledus tiek glabātas milzīgās saldētavās, lai sāktu ar to darboties, kad kļūst vēsāks (oktobris, novembris). Gaisa temperatūra telpās ir aptuveni -5°С, visas mēbeles, kolonas, logi, lustras un skulptūras ir veidotas no ledus, aukstums gan nav jūtams, jo gultas pārklātas ar koku, kam pa virsū uzklāts matracis un bieza ziemeļbrieža āda. Katru gadu rudenī šajā vietā ierodas no 20-50 mākslinieki, kas piedalās konkursā un katram ir iespēja izveidot savu istabu ar konkrētu motīvu un stilu. Katra istaba šai viesnīca ir unikāla un neatkārtojama. Viesnīcā ir 4 veida istabiņās:
  • Sniega istabas, kur ir tikai gulta.
  • Ledus istabas, kur gultas ir no ledus.
  • Istabas – mākslas darbs, kur ir dažādas ledus skulptūras.
  • Luxus numuri, kur ir gan sauna, gan tualete.
Ledus viesnīcu papildina ledus bārs, kurš piedāvā saviem apmeklētājiem izbaudīt dzērienus no tīra ledus glāzēm. Viņu gatavotās ledus glāzes tiek eksportētas arī uz citām pasaules valstīm (apmēram 1.milj.glāžu gadā) Ledus kapelā var organizēt laulību ceremonijas vai kristības. Numuriņš vienai naktij maksā no 255 līdz 810 eiro.
Jāpiebilst- lai nokļūtu Zviedrijā, Zviedrijas ziemeļos, kur atrodas mūsu partnerskola, ceļā tika pavadītas 34 stundas, kas, protams, nogurdināja, bet, neskatoties uz to, Balvu pamatskola ir gatava aktīvi iesaistīties Erasmus+ projektā, kura darbs tiek nopietni plānots, iesaistot projektā ne tikai skolēnus un skolotājus, bet arī vecākus un vecvecākus 3 gadu garumā. Protams, esam jau tagad uzsākuši plānot aktivitātes, kurās iesaistīsim savus draugus no Anglijas, Spānijas, Čehijas, Zviedrijas, Polijas un Bulgārijas jau 2015.gada jūnijā.