2015. gada 26. janvāris

PEDAGOGU PROFESIONĀLĀS KVALIFIKĀCIJAS PILNVEIDES KURSI BALVU PAMATSKOLĀ

No 8. līdz 20.janvārim Balvu pamatskolā notika pedagogu profesionālās kvalifikācijas pilnveides programmas (A) 12 stundu kursi „Skolēnu mācību sasniegumu vērtēšana, izmantojot interaktīvās balsošanas pultis”, ko vadīja Balvu pamatskolas direktores vietnieces IKT jomā Gunita Pugeja un Inga Duļbinska. Kursus apmeklēja 16 skolotājas no Balvu pamatskolas un Baltinavas Kristīgās internātpamatskolas, kuras vēlējās pilnveidot zināšanas un prasmes par skolēnu aktīvu iesaistīšanu mācību stundā un viņu zināšanu diagnostiku ar IKT rīkiem.
Kursu laikā notika praktiska iepazīšanās ar skolēnu mācību sasniegumu vērtēšanas interaktīvajām iespējām, izmantojot jautājumu un atbilžu sistēmas – balsošanas pultis. Nodarbības bija organizētas tā, lai katra dalībniece līdzdarbotos dažādu praktisku uzdevumu izpildē, izmantojot datoru un balsošanas pultis; skolotājas izveidoja savus metodiskos materiālus programmatūrā ActivInspire.
Pirms darba ar balsošanas ierīcēm ActivExpression skolotājs sagatavo tā elektronisko versiju, katram jautājumam dodot vairākas atbilžu versijas. Jautājumus ar projektoru demonstrē uz tāfeles, bet skolēni viņuprāt pareizos atbilžu variantus atzīmē īpašās balsošanas pultīs. Balsošanas pulšu sistēma ir viegli pārnēsājama no klases uz klasi. Tai ir daudz funkciju, piemēram, var redzēt, vai uz jautājumu ir atbildēts pareizi vai nepareizi, atbildēt ar cipariem, burtiem, vārdiem. Skolotājam ir iespēja acumirklī uzzināt visas klases rezultātus, kā arī viegli veikt formatīvās pārbaudes darbu rezultātu apkopošanu.
Kursu dalībnieces pozitīvi vērtēja profesionāli sagatavotos kursus, iespēju mācīties praktiski veidojot savus pārbaudes darbus, individuālo pieeju un palīdzību. Kā atzina skolotājas, iespēja izmantot stundās balsošanas pultis ir vēl viena jauna iespēja skolotājam motivēt un mobilizēt skolēnus darbam, laba alternatīva "papīra" darbiem. Kursu tēma ir ļoti aktuāla, jo mūsdienu mācību procesā modernās tehnoloģijas arvien intensīvāk ieņem savu vietu. Jēgpilns un mērķtiecīgs IKT lietojums iet roku rokā ar 21. gadsimta prasmēm.