2013. gada 22. aprīlis

"BĒRNU ŽŪRIJAS" lasīšanas svētki Ķīpsalā

2013.gada 2.martā "Latvijas Grāmatu izstādes 2013" ietvaros Ķīpsalas izstāžu zālē Rīgā notika "Bērnu un jauniešu žūrijas" Lielo lasīšanas svētku noslēgums. Apkopotie rezultāti liecina, ka šogad "Bērnu un jauniešu žūrijā" ir piedalījies rekordliels dalībnieku skaits visas programmas pastāvēšanas laikā – 2012.gadā jauno grāmatu vērtēšanā iesaistījās 17 tūkstoši lasītāju Latvijā un latviešu diasporas centros pasaulē, ienesot prieku un rosīgu kustību 576 bibliotēkās un apliecinot jauno lasītāju degsmi un lasītprieku.
Viens no jaunumiem 2012.gadā bija "Vecāku žūrija", kas paredzēja īpašu grāmatu kolekciju arī pieaugušajiem. Bērni un vecāki grāmatas ne tikai izlasīja, bet arī, aizpildot anketas, pauda savu viedokli un vērtējumu par izlasīto. Par žūrijas ekspertiem kļuva daudzi skolotāji, kuri apgalvo, ka viņi nekad nebūtu norādītās grāmatas iepazinuši, ja tās nebūtu piedāvātas izvērtēšanai lasītāju žūrijā. Tā ir laba motivācija līdzdarboties kopā ar mazajiem lasītājiem.
Vecāku žūrijā iesaistījās 1300 vecāki no visas Latvijas. Pasākumā tika nominēti pieci vecāki – lasītprieka vēstnieki no Kurzemes, Zemgales, Vidzemes, Latgales un Rīgas, kuri saņēma īpašas mugursomas pilnas ar grāmatām un kļuva par lasīšanas kā priekpilnas, kopīgas sabiedrības tradīcijas popularizētājiem. Par Latgales lasītprieka vēstnieci tika nominēta Balvu pamatskolas skolotāja Larisa Krištopanova, kura uzsver, ka, tikai pateicoties skolas bibliotekārītes Rudītes Bukšas entuziasmam, Balvu pamatskolā lasa visi- gan skolēni, gan viņu vecāki un vecvecāki, gan skolotāji. Šis ir starptautisks projekts, ko atbalsta Nīderlandes IBBY organizācija. Starptautiskās Bērnu un jaunatnes grāmatu padomes Nīderlandes nodaļa).